olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2014. május 5., hétfő

Frido Diepeveen videója Buffó Rigó Sándor temetésén

https://www.facebook.com/photo.php?v=10202070972443053&set=vb.1449314803&type=2&theaterhttps://www.facebook.com/photo.php?v=10202070972443053&set=vb.1449314803&type=2&theater

Elbúcsúztatták Buffó Rigó Sándor prímást

Forrás: MTI | 2014. 05. 05. 15:15:00
Családja, barátai, zenésztársai, tanítványai és tisztelői kísérték utolsó útjára Buffó Rigó Sándort, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökét, prímását. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatával kitüntetett zenészt a budapesti Kozma utcai Új köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

"Magyar, cigány és zene, ez a három szó, amely bennünket a személyes megrendülésen és veszteségen túl itt egybetart. Őrizzük meg Buffó Rigó Sándor emlékét és tartsunk össze azért, hogy ami a magyarokat és a cigányokat erőssé teszi együtt, a zene, a szeretet, az összefogás és a munka, ne gyengüljön, hanem erősödjön" - fogalmazott gyászbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Elbúcsúztatták Buffó Rigó Sándor prímást
http://www.hirado.hu/2014/05/05/elbucsuztattak-buffo-rigo-sandor-primast/
Xavier Dubuc, a 100 Tagú Cigányzenekar menedzsere búcsúztatójában arról beszélt, hogy csodálta a zenész virtuozitását, karizmáját, érzékenységét és nagylelkűségét. "Nagyon jó ember volt, rendkívüli intelligenciával, mindig nyitott volt az új gondolatokra, amelyek előrevihetik a világot" - hangsúlyozta.

Beke Farkas Nándor, a zenekar főtitkára hangsúlyozta: Buffó Rigó Sándor egyénisége és zenei tudása is kiemelkedő volt. Mint művészeti vezető, a zenekar felkészítése és betanítása volt az elsődleges célja. "A közönség szeretete itthon és külföldön is jól tükrözi vissza kiváló munkásságát" - mutatott rá, hozzátéve, hogy a Rajkó zenekar ifjú tehetségei mellett Hollandiában, Norvégiában is több zenekart tanított hosszú éveken keresztül.

Felidézte, hogy fiatal korától a legjobb muzsikusokkal játszott együtt. Húszévesen alapította meg saját zenekarát Balatonfüreden. "Zenei karriere Füredtől egészen New Yorkig, szülőhelyétől, Tatától Lyonig vagy Pekingig ívelt kontinenseken át" - hangsúlyozta.

Iványi Gábor metodista lelkész a szertartáson felidézte, hogy Buffó Rigó Sándor 1949. április 18-án született Tatán és 65. születésnapja után nem egészen tíz nappal távozott súlyos betegséget követően és mégis váratlanul.
Buffó Rigó Sándor muzsikus családban született, édesanyja a nevezetes Járóka családból származik. Első zenei próbálkozásai Rigó József zenekarában csendültek fel, ahol mindent megtanult a hegedűről, amit csak lehetett. Az 1950-es évek végén a család Tatáról a VII. kerületi Verseny utcába költözött. Huszonegy évesen már prímás lett a Balatonfüredi Marina Szállóban, "majd kinyílott a világ, melyben csaknem valamennyi kontinens számtalan országában a magyar cigányzene meghatalmazott, igazi nagykövete lett" - emelte ki Iványi Gábor.

Mint elmondta, a zenész folyékonyan beszélt angolul, németül hollandul, franciául és olaszul. A magyar zenén túl a felkeresett népek kedvenc dalait is könnyedén sajátította el és építette be saját, majd később a 100 Tagú Cigányzenekar repertoárjába.

Fő hangszere mellett a klarinét kivételével minden zenekari szerszámot megszólaltatott. "Csodálatosan játszott és nemcsak a szakmai tudása volt egyedülálló, igazi muzsikus is volt, nagy lélekismerő és vezéregyéniség" - hangsúlyozta.

Az április 27-én elhunyt prímást több százan kísérték el utolsó útjára, köztük Mága Zoltán hegedűművész és Bangó Margit énekes, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója, a Magyarországi Cigány Párt elnöke, Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke. Cigány szokás szerint a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai kedvenc nótáival búcsúztak Buffó Rigó Sándortól a Kozma utcai Új köztemetőben.