olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2015. március 7., szombat

Botrányosan visszaéltek a 100 Tagú Cigányzenekar nevével

2015. 03. 07. 08:57

Úgy koncertezett a 100 Tagú Cigányzenekar Franciaországban, hogy ott sem volt. 

Xavier Dubuc, a 100 Tagú Cigányzenekar exmenedzsere felkérte Raduly Józsefet és Balogh Dezsőt, hogy állítsanak össze egy klónozott 100 Tagú Cigányzenekart.


Az etikátlan felkérést január 24. és február 7. között teljesítették is, méghozzá úgy, hogy a francia közönség a 100 Tagú Cigányzenekart várta, azért vették meg a belépőket, mert az ő nevüket és az ő muzsikájukat ismerik.
Nyilvános próbát tart a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes
Fotó: Polyak Attila - Origo
A 100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR NEM TARTÓZKODOTT ÉS NEM KONCERTEZETT FRANCIAORSZÁGBAN.
Valójában azonban egy magyarországi cigányzenészekből verbuválódott zenekar, a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes lépett fel a közterületeken és a 100 Tagú által meghírdetett koncerteken, megtévesztve a francia közönséget, és visszaélve a külföldön is népszerű 100 Tagú Cigányzenekar nevével.

Perelik az egykori menedzsert

Az előzmény az volt, hogy tavaly szeptemberben megromlott a zenekar 20 éves kapcsolata a francia menedzserrel, Xavier Dubuckel. A menedzser felmondott, de a januári turnét még leszervezte egy hasonmás zenekarral.
A 100 Tagú Cigányzenekar peres eljárást kezdeményezett, amelyet 2015. január 23-án a Lioni Elsőfokú Bíróság gyorsított eljárásban lefolytatott, és eltiltotta a "hasonmás zenekart" a 100 Tagú Cigányzenekar elnevezés, valamint minden hasonló név használatától.
Les 100 violons Tziganes, így jelent meg több francia oldalon a zenekar
Forrás: palaisdesfestivals.com
"A bírói végzés indoklásában az áll, hogy az alperesek magatartása következtében megtévesztés merült fel a 100 Tagú Cigányzenekar előadásait illetően. Ez a megtévesztés az említett elnevezés, cikkek és fényképek megtévesztő átvételéből adódik. A bírósági végzés 15 napos jogerőre emelkedése alatt a hasonmás zenekar, kihasználva a jogrést, koncertezni kezdett Franciaországban" – áll az Origónak eljuttatott sajtónyilatkozatban.

Illusztris társaság

Raduly József, a Művészeti-Oktatási-Kulturális és Közéleti Alapítvány elnöke az év elején létrehozta a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttestamely három együttest foglal magában, a cigányzenekart, a tánckart és az énekkart szólistákkal.
A nagyformátumú együttesnek 150 tagja van, és március 6-án mutatkozott be. A nyilvános zenekari próbára várták többek között Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjét, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőt.
A sajtótájékoztatón és a nyilvános zenekari próbán végül semmilyen miniszter és államtitkár nem vett részt, de azt kell, hogy mondjuk, a prominens vendégeken kívül a profizmus is hiányzott a sajtótájékoztatóból.
Nyilvános próbát tart a Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes a Törekvés Művelődés Központban.
Fotó: Polyak Attila - Origo
Raduly József az eseményen többször is elmondta, úgy érzi, a 100 Tagú Cigányzenekar elfáradt, repertoárjukat nem bővítik. A magyar cigányzene új társulata körülbelül öt hónappal ezelőtt azért jött létre, hogy cigány kulturális autonómiát teremtsen, missziót teljesítsen.
Ennek az autonómiának intézményekre van szüksége, olyanokra, cigány színházra, múzeumra és hírügynökségre. Hangsúlyozta, hogy a mostani magyar kormány a nemzeti hagyományokat, értéket élteti, és az új együttesnek ehhez a szellemiséghez kell csatlakoznia. 
Középen Raduly József és Balogh Dezső
Fotó: Polyak Attila - Origo
Hozzátette, a mai modern világban a fiatal cigányságnak példaképre és követendő életmintára van szüksége, ha egyenjogú, egyenrangú állampolgára kíván lenni a magyar társadalomnak, és e fontos küldetés elvégzésében a cigány muzsikustársadalom mindig is meghatározó szerepet játszott.
A Magyar örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekart a tavalyi évben választották be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Tagjai között több Kossuth-díjas zenész van.
EZ A CIKK NEM KOMMENTELHETŐ