olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2011. július 17., vasárnap

Lendvai József hegedűművész



Lendvay József, Az 1974-ben született, Paganini- és Liszt-díjjal kitüntetett hegedûmûvész zeneakadémiai tanára Szenthelyi Miklós volt, de járt többek között Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor mesterkurzusaira is. A Hollandiától Svájcig, az USA-tól Japánig számos országban sikerrel koncertezõ fiatal mûvész a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande mellett szólistaként mind Magyarországon, mind külföldön (USA, Ausztria, Németország, Franciaország) rendszeresen fellép a Fesztiválzenekarral és közremûködött Liszt Magyar rapszódiáinak és Brahms Magyar táncainak a Philips részére készített felvételein is. A mûvész egy 1693-ban, Antonio Stradivari által készített hegedûn játszik.


Hegedűművész, négy éves kora óta hegedül, első tanára apja, az ismert prímás, Lendvay Csócsi József volt. Korán kezdett koncertezni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában Halász Ferenc professzor és Szenthelyi Miklós növendéke volt, részt vett Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor mesterkurzusain. 1993-ban megnyerte a salzburgi Nyári Akadémia díját, 1994-ben pedig magas színvonalú játékáért elnyerte a a Magyar Zeneművészek Társaságának díját. Több nemzetközi hegedűverseny győztese, így első lett Budapesten, Csehországban, Amszterdamban, majd Scheveningenben, ahol egyben elnyerte a Nemzetközi Zenekritikusok díját is. 1996-ban Lendvay József lett a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, valamint ebben az évben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével tüntették ki. 1997-ben a Varga Tibor Verseny abszolút győztese: első helyezett, Paganini-díjas és a Közönség-díj is az övé lett. 1998-ban Fischer Annie-ösztöndíjas, és elnyeri a Líra Díjat. 1999-ben Liszt-díjas lett.

A számos országban lépett fel, játszott a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande szólistájaként. Rendszeres közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek, közműködött Liszt Magyar rapszódiáinak és Brahms Magyar táncának felvételein (Philips). A Justus Franz és Leonard Bernstein által alapított Nemzetek Zenekarának szólistája és koncertmestere, többször játszott a Vatikánban, művészi tevékenységéért a pápai bronz medállal tüntették ki. Egy 1777-ben, Giovanni Tesstore által készített hangszeren játszik.

Lendvay József aktuális koncertjei

Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)










Nincsenek megjegyzések: