olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2011. november 8., kedd

Balázs János Zongoraművész Brüsszelben Jr:Liszt Ferenc - Fountains of the villa d'este

  • A budapesti Liszt Nemzetközi Zongoraverseny győztese nagysikerű koncertet adott Liszt-művekből Brüsszelben, a Conservatoire Royal nagytermében.

  • Balázs János a brüsszeli Philharmonic Orchestra és Roger Bausier karmester vezényletével Liszt műveit szólaltatta meg szombat este a Conservatoire Royalban, elhangzott a Mazeppa, a Les Préludes, az I. és II. Magyar rapszódia és az Esz-dúr zongoraverseny is.

    A fiatal művész kedden a brüsszeli Balassi Intézetben ad csaknem egyórás szólóestet. Programjában öt virtuóz darab szerepel: a Funérailles, A Villa dEste szökőkútjai, a Rigoletto parafrázis, a La Campanella és a II. Magyar rapszódia. A hangverseny után a művész dedikálja legújabb Liszt-lemezét - olvasható a brüsszeli magyar intézet honlapján.


Balázs János megnyerte Budapesten a szeptemberben tartott, és Liszt Ferenc emlékének szentelt nemzetközi zongoraversenyt, ezzel elnyerte a zsűri különdíját, amelyet a brüsszeli Balassi Intézet és a Brussels Philharmonic Orchestra ajánlott fel, nevezetesen bemutatkozó fellépést novemberben a belga fővárosban.
A művész a mai fiatal zongorista generáció egyik legjelentősebb alakja. Karrierje 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor elnyerte a pécsi nemzetközi Liszt verseny első díját. Játszott már Európa nagyobb városaiban, négyszer turnézott Japánban és állandó szereplő az Egyesült Államokban is.



Három Liszt-cédét készített, ebből egyet Magyarországon, a másik kettőt Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egyedülálló magyarországi koncertkörút keretében 16 hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét. Ugyanebben az évben elkészült negyedik lemeze, amin Chopin művei szerepelnek.
Balázs János számos mesterkurzust tart itthon és külföldön egyaránt, 2011-től a Snétberger Ferenc gitárművész alapította felsőörsi Európai Roma Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszakának tanára.

mti









Nincsenek megjegyzések: