olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2011. november 15., kedd

Csodazongorista:Musical Cziffra György emlékére és tiszteletére Balázs János zeneszerző- rendező. Dalszöveg: Balázs Norbert.

Balázs János

  • Csodazongorista
    Musical
    Cziffra György emlékére és tiszteletére
    Balázs János zeneszerző- rendező.
    Dalszöveg: Balázs Norbert.

    A Csodazongorista musical minden idők egyik leghíresebb magyar zongoraművészét zenepedagógusát, Cziffra Györgyöt,hazájában is olyan ismerté tenni,ami őt megilletné.A fiatal generáció is megismerheti e musicalen keresztül a zongora virtuóz, változatokban bővelkedő életét. A világszerte egyik legismertebb magyar származású komolyzenei előadóművésznek, elképesztő, szinte hihetetlen művészkarrier az övé, amely az angyalföldi nyomorúságos barakklakásból a második világháború vérzivatarán át, a füstös pesti bárokon és az ötvenes évek elejének a Rákosi rendszer börtönein át, a világ nagy hangversenytermeinek dobogójáig ívelt.
    A szerző a musicalben Cziffra György szemszögéből mutatja be az akkori kor viszonyait.Dohnányi Ernő támogatásával került 8 éves korában a Zeneakadémia tanulói közé. Tizenhárom évesen már sikeres koncertkörutat tett Skandináviában és a Benelux-államokban. Hiába volt azonban ragyogó tehetség, az előkelő művészvilág nehezen fogadta be. Lokálokban lépett föl, köztük a Rozsnyai házaspár által vezetett híres Arizonában,ahol Cziffra György volt a "csodazongorista" .
    Innen indul el a musicalemben az ő története. Az Arizona lokál Rozsnyai Sándor, és Sugár Mici vezetésével világszínvonalú szórakozóhely volt, a maga idejében.Válogatott sztár énekesekkel, színészekkel, zenészekkel, és csodálatosan szép tánckarral.
    Balázs János nagy súlyt fektetett arra hogy a korabeli lokál atmoszféráját a musicalben bemutassa. A musical zenéi a lírai hangvételű melódiákon át a vérpezsdítő ritmusú dalokon keresztül nyújt betekintést a kornak megfelelően, mindezt még megtarkítva látványos táncokkal.
    A történet folytatásában 1942-ben behívták katonának majd szovjet fogságba került. Több év múlva szerelték le, és ismét a pesti éjszakák zongoristája lett. Ahogy a II. világháború előtt, a Rákosi-korszakban is sokáig a pesti éjszakák zongora virtuóza volt. Bárokban lépett fel s a pesti művész - és sportolóvilág lokálról lokálra követte (például Vásáry Tamás, Puskás Ferenc). Mezei Mária színésznő nemes egyszerűséggel „zongoracsodának” nevezte. Elhatározta, hogy külföldön próbál szerencsét. 1950-ben feleségével és kisfiával együtt egy oldalkocsis motorkerékpáron utazva megpróbált disszidálni, de az ÁVH elfogta és fizikai bántalmazások után egy kényszermunka-táborban kőtömböket hordattak az érzékeny kezű művésszel.1953-ban szabadult, és bár kezei a durva munkától tönkrementek, újra a zongorázással próbálkozott. Senki sem hitte, hogy ennyi zongora nélküli év után feljuthat a csúcsra. Ismét a pesti éjszakában, lokálokban játszott. Köztük a Kedves presszóban és a Old Firenzében, ahová sokan csak az ő játékáért jártak. Egy-egy véletlen szerencse révén pódiumra léphetett, koncertjein zsúfolásig megtelt a nézőtér. A történet kitér az1956.-os eseményekre is. 1956. október 22., Bartók II. zongoraversenyét játszotta. Ráadásként Liszt Ferenc átiratában a Rákóczi-indulót többször is elzongorázta, míg végül a rendőrség ürítette ki a hangversenytermet. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva – írták az újság írók később. Sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-i hangulat alakításában.A nyugati határ 1956-os, átmeneti megnyitását kihasználva elhagyta az országot, feleségével és fiával emigrált. Tíz nap múlva már Bécsben hangversenyezett, ahol szólóestje óriási lelkesedést váltott ki. Franciaországot választotta második hazájának. Üstökösként robbant be a világ zenei életébe. Óriási sikerrel szerepelt a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, hamarosan világhírűvé vált. Később tehetséges ifjú művészek támogatására Senlisban létrehozta a Cziffra Alapítványt.A musicalben az említett események szerepelnek, természetesen nagyon sok zenével illusztrálva. A fiatalságnak is lehet ez egy követendő példa arra hogy aki szegény sorsban él,az is eljuthat a világhír magasságáig.Balázs János évek óta támogatja a fiatal tehetséges művészjelölteket,előadásain-koncertjein szerepelteti társulati tagjait-növendékeit.Valamint a Csodazongorista musicalében is nagyon sok tehetséges fiatalnak ad lehetőséget,mert a szerző mottója : "Az egyéniség a legfontosabb."
    A Csodazongorista musicalt Balázs János musical társulata és zenekara előadásában hallhatja a tisztelt közönség.

    Csodazongorista musical 2011.November 5. előadásból részletek:
    http://www.youtube.com/watch?v=di_H0TNBC3E
    http://www.youtube.com/watch?v=4CE7WjuH8OA&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=mBShdwhKz_Q&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=mBShdwhKz_Q&feature=related




Csodazongorista musical Zeneszerző : Balázs János

Dalszöveg :Balázs Norbert

A dal címe : Börtön ária

Cziffra György szerepében : Galát Norbert

Zongorán közreműködik: Balázs János

Nincsenek megjegyzések: