olvsó

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

2011. november 30., szerda

Ifj. Balázs János ˝Elsődleges célom Magyarországon élni és koncertezni˝ - interjú ifj Balázs Jánossal

Ifj Balázs János fiatal kora ellenére számtalan sikerrel büszkélkedhet. A november 25-én Junior Prima Díjjal kitüntetett klasszikus zongoristát eredményeiről és terveiről kérdeztük.

- Hogyan kezdődtek a sikerek, melyek voltak számodra a legfontosabb állomások?
- A karrierem 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor elnyertem a nemzetközi pécsi Liszt verseny első díját, ezzel a világ legfiatalabb Liszt verseny győztese lettem. A következő években nyertem még 4 nemzetközi zenei versenyt, és játszottam Európa nagyobb városaiban például Budapesten, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Grazban, Pozsonyban, Bukarestben. Négy alkalommal turnéztam Japánban, és állandó szereplő vagyok az USA-ban többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagoban és Aspenben. Játszottam a Pannon Filharmonikus zenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Nagoyai Filharmonikus zenekarral, az AACA USA Szimfonikus Zenekarral, a Zágrábi Rádió Szimfonikus Zenekarral és a Brüsszeli Filharmonikusokkal. Három teljes Liszt Cd-t készítettem, ebből egyet Magyarországon, a másik kettőt Tokióban, illetve Londonban.
2010-ben egy egyedülálló magyarországi koncertkörút keretében 16 hangversenyen játszottam el Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét, ezért a teljesítményért elnyertem a Lengyel Köztársaság kitüntetését. Ugyanebben az évben elkészült a negyedik lemezem, melyen Frederic Chopin művei szerepelnek. Számos mesterkurzust tartok itthon és külföldön egyaránt, 2011-től pedig a Felsőörsi Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszak vezetője vagyok.
2011-ben az Aspeni Nemzetközi Zongoraverseny 1. díját, majd szeptemberben Magyarország legnagyobb zongoraversenyén, a Liszt Ferenc versenyen 3. díjat nyertem el, ezzel igazán eredményes zongoraművész lettem.

- Családodban van-e hagyománya a zenének?
- Igen van, nagypapám híres csellóművész volt, tőle örököltem a zene szeretetét.



Hogyan készültél a "megmérettetésre"?
- Mivel a Junior Príma Díj nem verseny volt, nem kellett egymással versengeni és felkészülni. Ez a díj az eddig elért eredményeket, és a tehetséget támogatja. A díjátadó ünnepélyes keretek között a Szépművészeti Múzeumban került megrendezésre, ahol Liszt Ferenc Les Preludes című szimfonikus költeményét játszottam el szóló zongora változatban. A díj társalapítója a Magyar Villamos Művek Zrt. volt, akik az oklevél és az emlékplakett mellé 7000 EUR pénzjutalmat adtak át.

- Milyen egyéb sikerekkel büszkélkedhetsz a szakmában?
- Számos díj tulajdonosa vagyok, ezek: Nyíregyházi országos zongoraverseny I. díj, Nemzetközi Frederic Chopin zongoraverseny (Marienbad) III. díj, Nemzetközi Frederic Chopin zongoraverseny (Budapest) II. díj, Nemzetközi Cziffra György Zongoraverseny (Baden bei Wien) I. díj, Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny (Pécs) I. díj, Nemzetközi Lions zongoraverseny (Maruach) I. díj, Nemzetközi Nishinihon zongoraverseny ( Japán ) 1. díj - Nagy díj, Nemzetközi Concerto Competition Aspen ( Usa ) 1. díj, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny ( Budapest ) III. Díj.

- Mik a terveid a jövőben?
- Elsődleges célom Magyarországon élni és koncertezni. Természetesen külföldi vendégszerepléseimnek is szeretnék eleget tenni, remélem ez a díj segít még több koncertlehetőséghez jutni "itthon". Több szimfonikus zenekarral lépek színpadra 2012-ben, illetve számos szóló estet lesz szerencsém játszani, többek között a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében is. Terveim közt szerepel továbbá a tizenéveseket közelebb hozni a klasszikus zenéhez és a zongorához így jelenleg szervezés alatt van egy több állomásból álló általános iskolai és gimnáziumi koncertsorozat megszervezése ahol a fiatalokat elkalauzolom a klasszikus zene birodalmába. Nagyon fontosnak érzem ezt a mai világban ahol a magas értékrendű zene a "bóvlival" szemben háttérbe szorul.

Ifj Balázs János zongoraművészen kívül Junior Prima Díjat vehetett át Baráth Emőke (ének), Fenyvesi Márton (gitár), az In Medias Brass (rézfúvós kvintett), Madaras Gergely (karmester), Razvaljajeva Anasztázia (zongora), Rohmann Ditta (cselló), Szegedi Csaba (ének), Virágh András Gábor (orgona), Wágner Csaba (harsona).

Gratulálunk a díjazottaknak!

Zene.hu- Fülöp Dóra -

[2011.11.28.]

2011. november 21., hétfő

2011. november 19., szombat

A Balázs Dinasztia példaértékű sorozata/ Balázs János Zongoraművész munkássága/



Volt egy tévedésem a Cziffra György megemlékezésével kapcsolatban, összekevertem apát és fiát. Balázs Úr jelezte tévedésemet, nagyon gálánsan, mondhatom ,és most egy sorozat indul a Balázs dinasztia munkásságáról. Csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy ez volt életem legszebb tévedése!






Én az egyik leghíresebb muzsikus családból származom.

Édesapám Jáger Balázs János Líra díjas cselló művész volt .



Nagybátyám aki szintén zenész

cimbalmos volt, Timi Balázs Elemér, őt a Holland királynő is kitüntetett,de ezen kívül még


számtalan muzsikus van a családban,de még a nejem családjában is rengeteg a zenész.


A Balázs család
Tanulmányaim befejezése után a világ számos országában léptem fel. Életem folyamán olyan

szerencsében volt részem hogy több világhírű művész mellett személyesen Cziffra Györggyel is

megismerkedhettem. Nagyon sokat tanultam e világhírességektől zeneileg és emberileg is. A

zene én és a családom számára mindennél fontosabb, szinte a lét elemünk. Ebbe a zenei közegbe

született bele János és Norbert fiam.


Norbert, János fiam és jómagam.

Én már 3-4 évesen felfigyeltem a zenei tehetségükre. Zenei

tanulmányaikat mind általában minden zenész családban az édesapjuknál vagyis nálam kezdték

el.Remélem majd az ő fiaik viszik tovább a Jáger dinasztia hírnevét.Majd Becht Erika zongora

tanárnő -höz vittem el őket, emellett sok híres magán tanárnál tanítottam fiaimat. A fiaimnak már

egészen kis korukban beszéltem Cziffra Györgyről, és rengeteget hallgatták lemezeit. A Balázs

család Cziffra Györgyöt példaképének tekinti. Mivel nagyon bántott hogy szinte senki nem

emlékezik meg Cziffra György születéséről,/talán néha a Duna tv adott le November 5.én egy

rövid zenei anyagot csak a mesterről/. Így 2005. November 5.-én megtartottam a

Zeneakadémián az első Hommage á Cziffra emlék koncertet, melyet együtt a két fiammal

tartottam. Azóta is tartok Cziffra György emlékére és tiszteletére koncerteket, és musicalt írtam

a mester Cziffra György életéről.

Csodazongorista a címe musicalemnek, elsősorban az a célom hogy olyan híressé tegyem a mester

nevét szülő hazájában is mint ahogy őt ismerik az egész világon .A musical története a

fiatalságnak is lehet egy követendő példa arra hogy aki szegény sorsban él,az is eljuthat a világhír

magasságáig. Én már hosszú évek óta támogatom a fiatal tehetséges

művészjelölteket, előadásaimon-
koncertjeimen szerepeltetem társulati tagjaimat-növendékeimet ,valamint a Csodazongorista musicalemben is nagyon sok tehetséges fiatalnak adok lehetőséget, mert a mottóm :


"Az egyéniség a legfontosabb."